Европейската комисия подкрепя влизането на България в еврозоната през 2025 г.

В значителна степен потвърждавайки пътя на България към присъединяване към еврозоната, европейският комисар по въпросите на икономиката Паоло Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за приемането на България в еврозоната през 2025 г. Потвърждението дойде по време на среща със служебния вицепремиер и министър на финансите на България Людмила Петкова, която в момента е на двудневно посещение в Брюксел, съобщават от Министерството на финансите.

По време на срещата вицепремиерът Петкова е подчертала приоритетите на служебното правителство, като е акцентирала върху продължаващите усилия за изпълнение на необходимите критерии за присъединяване към еврозоната и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на страната.

Петкова изтъкна също така намеренията на България да изпълни мерките, набелязани във втория транш от плащанията, и да актуализира Плана за възстановяване и устойчивост, като се фокусира по-специално върху главата REPowerEU. Като част от тези усилия за следващия ден е насрочена среща с ръководството на Работната група по възстановяване и устойчивост от Европейската комисия.

Подкрепата на Европейската комисия за присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е сигнал за значителна крачка напред за икономическата интеграция на страната с Европейския съюз, като дава тласък на стремежа на България към по-голяма икономическа стабилност и растеж.