Известният български хазартен магнат Васил Божков е освободен от домашен арест

С неотдавнашно съдебно решение, което предизвика обществен интерес, Софийският градски съд освободи от домашен арест бившия хазартен магнат, бизнесмен и политик Васил Божков. Съдът разреши освобождаването на Божков срещу гаранция от 130 000 лева, считайки осеммесечния период, който той е прекарал под домашен арест, за ново обстоятелство. Важно е обаче да се отбележи, че решението на съда не е окончателно и все още може да бъде оспорено от прокуратурата или от самия Божков.

По време на преценката на съда съдия Иван Коев акцентира върху два ключови въпроса: наличието на реална опасност от извършване на престъпление и възможността Божков да се укрие. Макар че предишните съдилища не откриха доказателства за опасност от извършване на престъпление, Софийският апелативен съд, който постанови домашен арест през септември, изрази опасения относно потенциалния риск от бягство на Божков.

Тъй като досъдебното производство е приключило и делото е внесено в съда с всички събрани доказателства, възможността на Божков да повлияе на процеса на събиране на доказателства е ограничена. Въпреки това съдът прецени, че понастоящем не съществува реален риск Божков да се укрие, което доведе до решението за отмяна на домашния арест.

Съдът взе предвид и поведението на Божков по време на домашния арест, като отбеляза, че той е спазвал условията и не е злоупотребявал с възможността да напуска адреса си без разрешение. Освен това Божков не е поискал промяна на мярката си за задържане