Министерството на здравеопазването на България разреши по-ранна ваксинация на бебетата срещу магарешка кашлица на фона на рязкото увеличаване на броя на инфекциите

В отговор на рязкото нарастване на броя на инфекциите с коклюш в страната Министерството на здравеопазването обяви значителна промяна в имунизационния календар, която позволява поставянето на първата ваксина срещу коклюш на бебета само на месец и половина, вместо да се изчаква традиционният втори месец, както е предвидено в Имунизационния календар.

Решението, постигнато по време на среща на високо равнище с участието на служебния министър-председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, подчертава сериозността на настоящата криза в общественото здраве.

Министър Кондева подчерта, че стъпката идва в отговор на тревожното нарастване на случаите на магарешка кашлица сред бебетата под една година, като новородените са особено уязвими към усложненията, свързани с инфекцията.

Доц. д-р Кунчев потвърди тази оценка, като отбеляза забележителното нарастване на случаите на магарешка кашлица от средата на миналата година както в България, така и в световен мащаб. Шокиращо е, че в България вече са регистрирани 314 случая на магарешка кашлица, което рязко контрастира с едва 4 случая, отчетени за същия период през 2023 г.