Сергей Иванов: Плащаме за вода вместо за сирене


Опасните „бързозрейки“ заливат пазара
Министерството на земеделието и храните обмисля увеличение на допустимото водно съдържание в сиренето до 65 процента, което предизвика остри реакции от потребителските организации.
Доктор Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“ коментира проблема в предаването „Интервюто в Новините на NOVA“. „Когато купуваме сирене с повишено водно съдържание – получаваме, за съжаление, вода. И досега този процент беше 60. Тези 5%, с които МЗХ иска да се повиши таванът – са много съществени“, заяви експертът.
Бързозрейките – заплаха за качеството
Според специалиста, млечните продукти в диапазона 60-65% се определят като „бързозрейки„, при които се пропуска ключовият етап на зреене. „Ако позволим да се продава сирене с такъв процент, това означава, че задраскваме цялата технология за производство на сирене„, категоричен е доктор Иванов.
Цената срещу качеството
Експертът посочи, че потребителите често избират по-евтините продукти, без да осъзнават рисковете. „Здравето, дори измерено в пари, е много по-скъпо, отколкото това, дали ще си вземеш половин или един килограм сирене. По-добре да си вземеш половин килограм истинско сирене, отколкото един килограм менте“, подчерта той.