Шокиращи статистики: Вносът на пресни продукти в България е по-малък от износа

България продължава да изнася пресни плодове и зеленчуци, въпреки преобладаващото мнение, че повечето от тези стоки не са местно производство. Данните на Министерството на земеделието от миналата година показват, че България е изнесла близо 100 000 тона пресни продукти, като плодовете са над 70 000 тона, а останалите 39 000 тона са зеленчуци.

От друга страна, вносът далеч надхвърля износа, като само през миналата година е възлизал на близо 300 000 тона пресни плодове и зеленчуци. Тенденцията се запазва и в началото на 2024 г., като през януари и февруари вносът възлиза съответно на 64 000 тона и 68 000 тона.

По-голямата част от вноса на пресни плодове през 2023 г. идва от Гърция (42,1%) и Турция (24,1%), като значителен принос имат и Еквадор, Северна Македония и Полша. Особено впечатляващо е впечатляващото увеличение на износа на череши от Турция за България, който се покачва от 460 тона през 2022 г. до 5 506 тона през 2023 г. Междувременно Северна Македония доставяше предимно ябълки, въпреки че общият им обем спадна с 21,4% в сравнение с предходната година.

Ръстът на вноса на пресни зеленчуци през 2023 г. се дължи основно на увеличените доставки на домати (с 8,8 хил. тона, или 9,8%), сладки пиперки (с 3,8 хил. тона, или 14,2%), краставици (с 3,7 хил. тона, или 17%) и картофи (с 1,9 хил. тона, или 4%). Обратно, вносът на корнишони и зеле намалява съответно с 46,5% и 26,1% в сравнение с предходната година. Морковите и лукът също отбелязват лек спад от около 4%.