Шок: България отпада от списъка на най-евтините летни места на британските туристи

Неочаквано България и Турция отсъстват от списъка на десетте най-евтини европейски летни дестинации за британски туристи, изготвен от потребителската група „Which?“. Класацията, която обикновено е доминирана от традиционно достъпни места, тази година е предпочетена от изненадващи избори като италианското крайбрежие Амалфи и различни гръцки острови.

Въз основа на анализ на над 4500 пакетни почивки прави впечатление отсъствието на България и Турция. Тези дестинации, известни с достъпната си цена, обикновено са заемали места в предишни списъци. Въпреки това според „Which?“ подборът на предлаганите през тази година пакети е повлиял на класацията. Амалфийското крайбрежие например предлага широк спектър от места за настаняване на самообслужване или „легло и закуска“, които често са по-евтини от пакетите с пълен пансион.

Първите три места в списъка сега се заемат от гръцките острови Калимнос, Тасос и Лефкада. Особено се откроява Калимнос, където пакет от седем нощувки през първата седмица на август струва 847 евро на човек (приблизително 1940 лв.).

Изненадващата промяна в класацията накара туристите и експертите от бранша да разсъждават за факторите, които стоят зад промяната. Макар че очарованието на гръцките острови е неоспоримо, пропускането на България и Турция повдига въпроси относно развиващите се тенденции в пътуванията и предпочитанията на потребителите.