Какво да НЕ правим, ако имаме лошо ЦКР?

Кредитната история е важен фактор при кандидатстване за кредит, кредитна карта, лизинг или други финансови продукти. Лошото ЦКР може да затрудни получаването на одобрение за кредит, а в някои случаи може да доведе до по-високи лихвени проценти и такси.

В тази статия ще разгледаме по-подробно какво НЕ трябва да правим, ако имаме лошо ЦКР:

1. Не пренебрегвайте проблема

Много хора, които имат лошо ЦКР, се страхуват да се справят с проблема. Те избягват да проверяват кредитния си доклад или да се свързват с кредиторите си. Това само ще влоши проблема.

Не забравяйте

Проверете кредитния си доклад: Можете да получите безплатен екземпляр от кредитния си доклад веднъж годишно от Централния кредитен регистър (ЦКР). Проверете го внимателно за грешки и оспорвайте всякакви неточности.

Свържете се с кредиторите си: Ако имате просрочени плащания, говорете с кредиторите си. Опитайте се да договорите план за плащане, който можете да си позволите.

2. Не кандидатствайте за много кредити

Всяко запитване за кредит се отразява на вашата кредитна история. Колкото повече запитвания имате, толкова по-лошо ще става ЦКР-то ви.

Не забравяйте

Помислете добре, преди да кандидатствате за кредит: Кандидатствайте само за кредити, които са ви наистина необходими.

Сравнете предложенията: Не се хвърляйте на първото предложение, което получите. Сравнете всички кредити и лихвените проценти, таксите и условията на различните кредитори.

3. Не плащайте сметките си със закъснение

Закъсненията по плащанията са една от най-честите причини за лошо ЦКР. Уверете се, че плащате всичките си сметки навреме, дори и да са само минималните плащания.

Не забравяйте

Сложете си напомняния: Настройте си напомняния за плащания, за да не забравите да платите сметките си навреме.

Платете колкото можете: Ако не можете да платите цялата сума, платете колкото можете. Дори и частично плащане е по-добро от нищо.

4. Не натрупвайте твърде много дългове

Високата задлъжнялост е друг фактор, който може да увреди вашата кредитна история. Опитайте се да намалите общия си дълг, като плащате по-големи суми по сметките си с най-високи лихвени проценти.

Не забравяйте

Създайте бюджет: Проследявайте приходите и разходите си, за да видите къде отиват парите ви.

Направете план за погасяване на дълга: Определете кои сметки ще плащате първо и колко можете да плащате всеки месец.

Помислете за консолидация на дълга: Може да е възможно да консолидирате дълга си в един кредит с по-ниска лихва.

5. Не се лъжете от измамници

Има много измамници, които се възползват от хора с лошо ЦКР. Те предлагат „лесни“ решения за поправяне на кредитната история, като например срещу висока еднократна такса или обещания за „изтриване“ на негативни записи от кредитния доклад.

Не забравяйте

Бъдете скептични към предложения, които звучат прекалено добре: Ако някой ви обещава бързо и лесно решение за лошо ЦКР, най-вероятно е измама.

Проверете компанията, преди да работите с нея: Преди да платите на някого, за да ви помогне с кредитната ви история, проверете дали компанията е регистрирана и има добри отзиви.

Не споделяйте лична информация с непознати: Не давайте личната си информация, като например номера на социално осигуряване или банкови сметки, на никого, който ви обещава да поправи кредитната ви история.

6. Не се отказвайте

Подобряването на ЦКР-то може да отнеме време, но е възможно. Следвайки правилните стъпки, можете да изградите добра кредитна история и да получите достъп до по-добри финансови продукти.