Как да изберем възглавница, която да ни осигури комфорт?

Възглавницата е важен фактор за комфорта ни по време на сън. Тя може да ни помогне да се чувстваме отпуснати и да спим по-добре. Изборът на правилната възглавница може да бъде труден, тъй като има много различни видове и модели на пазара.

Нека да разгледаме няколко съвета как да изберете възглавница, която да ви осигури комфорт:

1. Позиция за сън

Първо, трябва да определите каква е вашата предпочитана позиция за сън.

По гръб: Ако спите по гръб, ви е нужна по-ниска възглавница, която ще поддържа шията ви в естествена позиция. Препоръчително е да изберете възглавница, която е с форма на контур, за да запълни пространството между главата и раменете ви.

По корем: Ако спите по корем, ви е нужна много ниска възглавница или изобщо никаква. В този случай е важно да изберете възглавница, която е мека и няма да ви пречи да дишате.

На една страна: Ако спите на една страна, ви е нужна по-висока възглавница, която ще запълни пространството между ухото и рамото ви. Трябва да изберете възглавница, която е достатъчно твърда, за да поддържа шията ви в естествена позиция.

2. Размер

Размерът на възглавницата е също важен фактор. Препоръчително е да изберете възглавница, която е с ширина, равна на ширината на раменете ви.

3. Материал

Възглавниците се предлагат в различни материи, като например:

Мемори пяна: тя се адаптира към формата на главата и шията ви, което може да ви осигури по-добра опора. Подходяща е за хора, които страдат от болки в шията или гърба.

Пух: Пухените възглавници са меки и удобни, но може да не са подходящи за хора с алергии. Те не са много издръжливи и губят формата си с течение на времето.

Силикон: силиконовите възглавници са издръжливи и еластични, но може да са по-твърди от другите видове възглавници. Подходящи са за хора, които търсят по-добра опора за главата и шията.

4. Твърдост

Твърдостта на възглавницата е въпрос на предпочитание. Някои хора предпочитат по-меки възглавници, други – по-твърди.

Мека: Подходяща е за хора, които спят по корем или на една страна.

Средно твърда: Подходяща е за хора, които спят по гръб или на една страна.

Твърда: Подходяща е за хора, които спят по гръб и имат по-широки рамене.

5. Допълнителни характеристики

Някои възглавници имат допълнителни характеристики, като например:

Възглавница с охлаждащ ефект: Тези възглавници са предназначени да ви помогнат да се чувствате по-хладно през нощта. Подходящи са за хора, които се потят много през нощта.

Ортопедична възглавница: Ортопедичните възглавници са проектирани да осигурят оптимална опора за главата, шията и гръбнака. Подходящи са за хора, които страдат от хронични болки в гърба или врата.

6. Грижа за възглавницата

За да поддържате възглавницата си в добро състояние и да се възползвате максимално от нейните свойства, е важно да се грижите правилно за нея.

– Проветрявайте възглавницата си редовно. Най-добре е да я проветрявате навън на чист въздух, но може да я проветрите и на проветриво място вкъщи.

– Перете калъфката на възглавницата си поне веднъж на седмица.

– Перете възглавницата си на всеки 3-4 месеца. Сверявайте се с инструкциите за пране на етикета на възглавницата.

– Не използвайте възглавницата си твърде дълго. Препоръчително е да сменяте възглавницата си на всеки 2-3 години.

Източник: kapere.com